Een goede kunstschaats biedt stevigheid om de voet. Vooral om de enkels. Er zijn kunstschaatsen in omloop die voornamelijk uit heel dun leer bestaan, echter deze schaatsen geven niet de juiste steun om de enkels, waardoor je minder makkelijk en snel de oefeningen zal gaan beheersen. Zeker als je verder wilt met solorijden of bv. ijsdansen is het belangerijk dat je een goede schoen om je voeten hebt met goede geslepen ijzers.

Er zijn veel verschillende schoenmerken. In Nederland is een van de meest voorkomende schaatsschoen de Risport, deze bestaat geheel en al uit kunststof. En is eigenlijk een wat hardere schoen om mee te beginnen. Daarnaast wordt er in Nederland vaak maar een breedte maat verkocht en (ondanks dat er meerdere zijn) zal deze schoen dan ook niet voor iedereen passend zijn. Ook heb je Edea met ook goede beginnerschaatsen en is vrij zacht om je voeten, maar biedt voldoende stevigheid om je eerste schaatstrucjes mee te kunnen leren. Als je wat verder bent, zul je misschien willen overstappen op een stevigere schaatsschoen.

Dan heb je nog Wifa, deze wordt niet veel meer verkocht in Nederland tegenwoordig. Graf schoenen, deze wordt door veel Europese topschaatsters gedragen. Je hebt ook nog Amerikaanse schaatsen zoals Jackson, SP Teri, Riedel en nog vele anderen. Sommigen zijn lastiger te verkrijgen in Nederland.

In alle merken heb je verschillen in de sterkte van de schaatsschoenen, voor de beginnende schaatsers tot de ver gevorderde. Het is dus belangrijk om zeker als je begint met schaatsen te vragen naar een voor jouw niveau geschikt model.

Eigenlijk moet een schaats een halve maat kleiner zijn dan je schoenmaat. Je hebt dan minder gauw kans op blaren in het begin, doordat je schoen te groot is en er daardoor wrijving ontstaat. In het begin zal je schaats veelal niet erg comfortabel voelen, je moet deze namelijk even inrijden zodat hij naar de vorm van je voet gaat staan. Ook verwarmd men wel soms de schaatsschoen in de oven.

Een schaatschoen koop je ook wel los van het ijzer. Soms zit er al een ijzer onder gemonteerd, meestal bij de schaatsschoen voor de beginnende kunstschaatser. Voor beginners zijn coronation ijzers goede ijzers om mee te beginnen. Ook hier zijn veel verschillende soorten in. Een beginnende schaats inclusief ijzer zal waarschijnlijk zo tussen de €120,- en €200,- kosten als je hem nieuw koopt. Als je voeten niet snel groeien dan kan je in het begin toch zo'n twee jaar met een nieuwe schaats doen, voordat je voor de stevigheid een andere schoen nodig hebt. Omdat kinderen veel groeien heb je vaak ook goede tweedehandsschaatsen, die op internet of in de winkel verkocht worden. Ook zijn er winkels die voor kinderschaatsen speciale prijzen maken, omdat deze groep sneller een nieuwe schaats nodig heeft. Ook kan je kunstschaatsen leasen. Vraag bij je trainer wat voor jou een goede kunstschaats is.