Kunstschaatsen is een hele mooie sport. Waarbij je de combinatie hebt van het sportieve en het atletische en acrobatische. Met dansen en het ballet. Het springen en hele mooie zweefstanden oa combineren met het dansen op muziek. Het is een hele interessante sport en ook heel leuk om te doen. Steeds een stukje meer leren om dat dan weer te kunnen. Met de shows van Dancing on Ice en Sterren Dansen op het IJs en kinderen dansen op het ijs hebben we allemaal het kunstrijden wekelijks kunnen volgen op tv.

Het kunstrijden kent vier officiële wedstrijd disciplines tot op Olympisch niveau. Het kunstrijden is een Olympische sport.

Het solorijden voor jongens en meisjes / dames en heren. Een jongen of meisje die op zelfgekozen muziek een mooi programma een kür rijdt. Met sprongen en pirouettes bv.

Het paarrijden waarbij de dame en de heer allebei pirouettes en zweefstanden en passenserie's en sprongen doen. En de heer de dame wegwerpt voor een sprong of optilt voor een lift hoog boven het hoofd van de heer. Het ijsdansen. Dame/meisje en heer/jongen dansen samen op muziek. Ook bij het ijsdansen wordt de dame gelift. Alleen mag de heer de dame niet hoog boven het hoofd liften. De dame mag ook de heer liften. Bij het ijsdansen gebeurd dat wel soms. (bij het paarrijden lift de dame de heer nog niet)

Ook een hele mooie tak van het kunstrijden is het synchroon rijden. 12 tot 16 rijdsters/rijders op de ijsbaan die samen figuren maken of intersectie's synchroon doen. Mooi op een lijn rijden of in een cirkel. Op muziek een mooie kür rijden met zijn allen. In het synchroon rijden wordt ook gelift. Niet hoog boven het hoofd. Maar meestal door twee rijders/rijdsters die een schaatster liften. Ook worden er sprongen en pirouettes in de küren gedaan.

Als je wedstrijden gaat rijden doe je dat in hele mooie kostuums. Mooie kostuums en pakjes zijn een onderdeel van je presentatie. Ook heb je een goede conditie nodig. En als je die nog niet hebt, dan kan je die gaan opbouwen met je kunstschaatstrainingen. Ook een stuk behendigheid heb je nodig bij het kunstschaatsen. Dat leer je allemaal.

Het kunstschaatsen is een fantastische sport. Waarin je kunt kiezen voor het gewoon gezellig schaatsen een of meer keren per week. Maar je kan ook voor wedstrijden gaan trainen. Dan is het wel het beste als je meer keren per week gaat trainen. Je kan dan kiezen of je voor de gezellige recreatieve wedstrijden wil gaan trainen of voor de wedstrijden van het B circuit de KNSB-Cup.  Het hoogste A circuit zijn de Open Nederlandse Kampioenschappen. Daar moet je officiële KNSB testen/diploma's voor halen.

Nieuw in Nederland is het solo ijsdansen, waarbij een dame of heer alleen rijdt/danst op zelfgekozen muziek. Het solo ijsdansen is ook heel mooi en fijn om te doen. In Nederland zijn er nog geen wedstrijden voor, bij het solo ijsdansen kan je in Nederland wel diploma's en testen halen.

Dan het showrijden. Ook nieuw in Nederland. Met een groep op het ijs een shownummer rijden.

De Westfriesche Kunstrij Club, WKC, wil voor al deze disciplines een goede club zijn. We trainen op kunstijsbaan de Westfries van Optisport in Hoorn. Een hele fijne baan die voor het kunstschaatsen negen maanden acnter elkaar open is. Een luxe die maar weinig kunstschaatsers kennen. Negen maanden achter elkaar kunnen trainen. Dat is fantastisch! Op een mooie zomerse dag heerlijk koel kunstschaatsen in Hoorn. We geven trainingen tot eind juni en gaan weer begin oktober van start.

De Westfriesche Kunstrij Club heeft professionele trainers die ervaring hebben op nationale en internationale wedstrijden en Wereld Kampioenschappen. Ze hebben internationale stages gevolgd bij gerenomeerde coaches. Je bent bij de Westfriesche Kunstrij Club aan het goede adres. Voor iedereen met zijn en haar interesses voor het kunstschaatsen. Voor de gezellige rijder die al dan niet af en toe een wedstrijdje of een show wil rijden. Of voor de gedreven kunstschaatser die de Olympische Spelen als doel heeft. Wij willen met de Westfriesche Kunstrij Club West-Friesland een mooie en goede kunstschaatsclub rijker laten worden. Geïnteresseerden kunnen altijd bij ons terecht via de mail op This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. of op tel. nr. 0628637027.

Kunstschaatsen is COOL zeker als je het bij de Westfriesche Kunstrij Club doet !!!